SİNEMA VE MOBBING: TWİTTER’DA #METOO HAREKETİ İLE BOMBSHELL FİLMİ

Author :  

Year-Number: 2022-4
Yayımlanma Tarihi: 2022-06-30 21:54:48.0
Language : Türkçe
Konu : Halkla İlişkiler
Number of pages: 33-46
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Son yıllarda hemen hemen her iş yerinde sıklıkla karşımıza çıkan en yaygın sorunlardan biri olan mobbing, üst, ast veya paralel düzeydeki diğer çalışanlar tarafından karşılaşılan ve çalışanları olumsuz yönde etkileyen popüler bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı, 2019 yılı yapımı olan “Bombshell” filminde geçen mobbing eylemlerini nitel içerik analizi yöntemi ile analiz etmektir. Filmde Fox News'in kurucusu ve CEO'su olan Roger Ailes'in iş yerindeki kadınlara yönelik gerçekleştirdiği taciz skandalının ortaya çıkması ile yaşanan durum ve sergilenen davranışlar nitel içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve mobbing kavramı bu film perspektifinden değerlendirilmiştir. Araştırmada analiz edilen Bombshell filmi neticesinde, filmin içerisinde geçen 32 sahnenin cinsel ve psikolojik taciz kapsamına girdiği tespit edilmiş, bunlar Aşağılama/Hakaret, Tehdit ve Cinsel Taciz olarak kategorilendirilmiştir. Filmde tespit edilen konu ile ilgili 32 kesitin 8’inin Aşağılanma/Hakaret, 12’sinin Tehdit ve yine 12’sinin de Cinsel Taciz kategorisine dahil edilebileceği görülmüştür. Aynı zamanda filmde en az 20 kadının bu Fox News’te hem cinsel hem de psikolojik tacize maruz bırakıldığı ve yaşadıkları bu tacizlerin dışlanmışlık, tükenmişlik ve yalnızlık duygusunun, sosyal medya ağlarından olan Twitter üzerinden #MeToo hareketini yeniden başlattığı görülmüş ve araştırma sonucunca iş yerinde mobbinge uğrayan kadınların sosyal yaşamlarından oldukça koptuğu bulgulanmıştır.

Keywords

Abstract

Mobbing, which is one of the most common problems that we encounter frequently in almost every workplace in recent years, is a popular concept encountered by other employees at superior, subordinate or parallel levels and negatively affecting employees. The aim of this study is to analyze the mobbing actions in the 2019 movie "Bombshell" with the qualitative content analysis method. In the movie, the situation and the behaviors exhibited with the emergence of the harassment scandal against women at work by Roger Ailes, the founder and CEO of Fox News, were examined with the qualitative content analysis method and the concept of mobbing was evaluated from the perspective of this movie. As a result of the Bombshell movie analyzed in the research, it was determined that 32 scenes in the movie were within the scope of sexual and psychological harassment, and these were categorized as Humiliation/Insult, Threat and Sexual Harassment. It has been seen that 8 of the 32 sections related to the subject identified in the film can be included in the category of Humiliation/Insult, 12 of them Threat and 12 of them in the category of Sexual Harassment. At the same time, it was seen in the film that at least 20 women were subjected to both sexual and psychological harassment on this Fox News, and the feeling of exclusion, burnout and loneliness from these harassments re-started the #MeToo movement on Twitter, one of the social media networks, and as a result of the research, it was seen that mobbing at work It has been found that women are quite disconnected from their social lives.

Keywords


  • Altuntas, C., (2010). Mobbing Kavramı ve Örnekleri Üzerine Uygulamalı Bir Çalısma. Yasar Üniversitesi E-Dergisi, 5(18). 2995-3015.

  • Aziz, A. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma ve Yöntem Teknikleri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık.

  • Bakan, R. (2019). ‘‘#MeToo’dan #WhyIDidntReport’a: Dijital Eylemlerin İmkanları ve Sınırları Üzerine’’, Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar, 37-38.

  • Beycan, B. (2014). İşyerindeki Psikolojik Tacizin (Mobbing) Kadın Çalışanlar Üzerindeki Etkisi. (Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi). Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü.

  • Davenport, N., Ruth, S. & Elliot, G. (2003). Mobbing: İşyerinde Duygusal Taciz. Çev. Osman Cem Önertoy. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

  • Demirdöven, K. (2010). Sinemanın Simyası. İstanbul : Es Yayınları

  • Groeblinghoff, D. & Becker, M. (1996) A case study of mobbing and the clinical treatment of mobbing victims, European Journal of Work and Organizational Psychology, 5:2, 277294, DOI: 10.1080/13594329608414859

  • Güngör, M. (2008). Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz. İstanbul: Derin Yayınları.

  • Heinemann,P. (1972). Mobning: gruppevold blandt børn og voksne. (aktaran Stela Einarsen, Helge Hoel ve Cary Cooper, Bullying and Emotional Abuse in the Workplace (London: Taylor & Francis Inc., 2003), p.4.

  • Hony, H.C. & İz, F. (1993). The Oxford Turkish Dictionary. İstanbul: İnkılâp Yayınevi. s.345.

  • Johnson, B. & Chtıstensen, L. (2014). Eğitim Araştırmaları. (Selçuk Beşir Demir, Çev. Ed.), Ankara: Eğiten Kitap.

  • Leymann, H. (1996). The Content and Development of Mobbing at Work, European Journal of Work and Organizational Psychology, Vol.5, Issue 2.

  • Lorenz, K., Martys, M. &Tipler, A. (1991). Here Am I Where Are You? The Behaviour of the Greylag Goose. New York. p.1.

  • Namie, G. (2000). U.S. Hostile Workplace Survey 2000, Workplace Bullying Institute Research Studies.

  • Patton, M. Q. (2014). Nitel Araştırma ve Değerlendirme Yöntemleri. (M. Bütün ve S. B. Demir, Çev. Ed.), Ankara: Pegem.

  • Sinema Filmleri Üzerinden Psikolojik Yıldırma (Mobbing), https://emek.org.tr/sinema- filmleri-uzerinden-psikolik-yildirma-mobbing-2.html, Access Date: 27.05.2022

  • TDK, ‘Mobbing’, Güncel Türkçe Sözlük, https://sozluk.gov.tr/, Access Date:25.05.2022

  • Tetik, S. (2010). Mobbing Kavramı: Birey ve Örgütler Açısından Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Arastırmalar Dergisi, 12(18), 81-89.

  • Tınaz,P. (2008). İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing). İstanbul: Beta Yayınları. p.11

  • Tutar,H.(2004). İşyerinde Psikolojik Şiddet. Ankara: Platin Yayınları. s.14.

  • Türeli, N. Ve Dolmacı, N. (2013). ‘‘İş Yaşamında Kadın Çalışana Yönelik Ayrımcı Bakış Açısı ve Mobbing Üzerine Ampirik Bir Çalışma’’, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2(2).

  • Üçer, N. (2016). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Gençlerin Sosyal Media Kullanımına Yönelik Niteliksel Bir Araştırma. Global Media Journal: Turkish Edition, 6(12).

  • Vandekerckhove, W. & Commers, R. (2003). Downward Workplace Mobbing: A Sign of the Times. Journal of Business Ethics, Cilt 45, Sayı 1

  • World Health Organization (WHO). (2013). “Raising Awareness of Psychological Harassment at Work, Protecting Workers’ Health Series No 4”, Geneva, http://www.who.int/occupational_health/publications/en/pwh4e.pdf?ua=1, Access Date: 25.05.2022

  • Wright, W. (1977). [Review of Cinema and Society., by P. Monaco]. American Journal of Sociology, 83(2), 507–510. http://www.jstor.org/stable/2778322

  • Yıldırım, A.& Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Zapf, D. (1999). Organisational, Work Group Related and Personal Causes of Mobbing/ Bullying at Work. International Journal of Manpower, Volume 20, Issue 1/2 , s. 70-85.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics